22. Međunarodni zborski festival CRO PATRIA

Dragi zborovođe, zborski pjevači, skladatelji, prijatelji zborske glazbe s posebnim zadovoljstvom pozivamo Vas i Vaše zborove u Split na 22. Međunarodni zborski festival "Cro patria" koji će se održati u od 01. do 02. prosinca 2018.

Imat ćete jedinstvenu priliku sudjelovati u izuzetnom natjecanju zborova, održati svoj koncert ili pjevati na Svetoj misi u prekrasnim crkvama Splita i okolice te sudjelovati na seminarima i radionicama te ostalim događanjima na samom početku Adventa. 

Festival tradicionalno organizira Glazbena mladež Split (organizator/GMS) uz pokroviteljstvo Ministarstva Kulture, Županije Splitsko-dalmatinske, Grada Splita, Turističke zajednice Grada Splita i Hrvatskog društva Skladatelja.

Festival je podijeljen u tri dijela: 
I.    Zborsko Natjecanje sa novim odabranim skladbama uz dodatni program.
II.   Seminari, 
koncerti i pjevanje na Svetim misama.
III.  
Split pjeva (revijalni program na splitskoj Rivi)

I.              Rezultati natječaja za nove skladbe 22. Međunarodnog zborskog festivala CRO PATRIA koji će se održati u Splitu 1. i 2. prosinca 2018.

Međunarodni Žiri u sastavuKen Steven (Indonezija), Branko Starc (Hrvatska), Dunja Deurić (Srbija), Branko Okmaca(Hrvatska) i Hari Zlodre (Hrvatska) odabrao je i ocijenio 9 skladbi:

1. Blaženko Juračić- O Salutaris Hostia; 1 nagrada, Zlatni Canticum novum (500,00 EUR-a),
2. Vlado Sunko- Sweet Imprisonment; 2 nagrada, Srebrni Canticum novum,
3. Milan Hibšer- Ave Maria; dijeli 3 nagradu, brončani Canticum novum,
4. Tatjana Vorel- Pearl-shell; dijeli 3 nagradu, brončani Canticum novum,
5. Vicko Dragojević- Oče naš; posebna diploma mladom/novom skladatelju,
6. Luka Demarin- Ave maris Stella,
7. Milan Hibšer- O vos omnes,
8. Deni Pjanić- Zdravo Marijo i
9. Vlado Sunko-Salve Regina.

a)     Organizator će rezultate objaviti u programu festivala, stoga se pozivaju svi skladatelji da prisustvuju Večeri novih skladbi kako bi mogli preuzeti svoje nagrade. GMS nagrade neće slati poštom ili bilo kakvim oblikom dostave.

b)    Skladbe će se izvoditi na večeri novih skladbi. Pozivaju se zborovi i njihovi voditelji da iskažu interes za izvedbu novih skladbi.

c)     GMS poziva skladatelje da preporuče ili imaju u vidu zbor ili vokalni sastav koji će izvoditi njihove skladbe. Ukoliko nemaju u vidu niti jedan sastav, Organizator će pokušati osigurati odgovarajući zbor za izvedbu. Skladatelji moraju biti svjesni, kako je naglašeno u pozivu za predaju novih skladbi, da je moguće da se skladba možda neće moći izvesti zbog izostanka interesa zborova za izvedbu. 

d)    Program Večeri novih skladbi će biti koncipiran na način da će svaki zbor izvesti odabranu/dogovorenu novu skladbu i kraći program iz hrvatske glazbene baštine (ili zborske tradicije zemlje iz koje zbor dolazi) do 10 minuta. 

e)     Direkcija GMS može zbog programske cjelovitosti dopustiti manje vremenske oscilacije trajanja programa.  

f)     Skladbe se u načelu izvode a-capella  ali je dopuštena i klavirska pratnja ukoliko je skladba na taj način izvorno koncipirana. 

g)    Stručno povjerenstvo će dodijeliti nagrade; Zlatna, Srebrna i Brončana plaketa „Canticum novum“. najboljim skladateljima. 

h)    Zborovi se natječu za nagrade; Zlatna, Srebrna i Brončana plaketa „Katedrala“  stručnog žirija za najbolju izvedbu nove skladbe i pratećeg programa  te posebnu nagradu publike za najbolju izvedbu nove skladbe i pratećeg programa. 

i)      Novčane nagrade iznose 500,00 EUR najboljem skladatelju i 500,00 EUR najboljem zboru. Ostale nagrade ne uključuju novčani iznos. Organizator može dodijeliti i druge nagrade i priznanja ( npr najbolji debitantski zbor, najbolji mladi skladatelj, najbolji stihovi, dirigent i sl.) Ove nagrade su opcionalne i ovise o prosudbi žirija.

j)      Žiri za ocjenu izvedbi zborova biti će sastavljen od hrvatskih i međunarodnih stručnjaka te predstavnika organizatora. 

k)    Glazbena mladež Split kao organizator ne snosi troškove puta i smještaja za zborove ali stoji na raspolaganju pomoći oko pronalaska povoljnog smještaja ili na bilo koji drugi način. 

l)      Sva pitanja i eventualne probleme skladatelji, dirigenti, zborovi i organizator rješavat će dogovorno u dobroj vjeri.

I.             Seminari, koncerti i pjevanje na svetim misama. 

a)     Zborovi sudionici Natjecanja zborova imaju priliku održati svoj koncert ili pjevati na Svetim misama u prekrasnim crkvama Splita i okolice. Zborovi koji žele sudjelovati u ovom dijelu programa naznačit će to u svojoj prijavi.  

b)    Organizator će ih kontaktirati za dogovaranje detalja uz napomenu da ovakav program ovisi i o volji svećenika i lokalnih crkava.

c)     Zborovi i vokalni sastavi  mogu sudjelovati samo u ovom dijelu Festivala. Izvođači ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu.

d)    Organizator može organizirati i seminare, radionice, okrugle stolove i sl.

e)     U ovom dijelu programa nisu predviđene nagrade.

f)     Sva pitanja i eventualne probleme skladatelji, dirigenti, zborovi i organizator rješavat će dogovorno u dobroj vjeri. 

II.           Split pjeva (revijalni program na splitskoj Rivi)

a)    Od prošle godine (2016.) Glazbena mladež Split uz suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Splita,  organizira poseban revijalni program na splitskoj Rivi.

b)    Zborovi i vokalni sastavi  mogu sudjelovati samo u ovom dijelu Festivala. Izvođači ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu.

c)     U ovom dijelu programa nisu predviđene nagrade.

d)    Sva pitanja i eventualne probleme skladatelji, dirigenti, zborovi i organizator rješavat će dogovorno u dobroj vjeri.

Za Za odabir skladbi, programa, prijave te bilo kakva druga pitanja slobodno nas kontaktirajte;

Glazbena mladež Split, Zagrebačka 23,HR – 21000 Split, tel:    + 385 21 48 24 00
fax: + 385 21 33 27 14  e-mail: 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  

U Splitu 15.06.2018.

Marin Kaporelo, Ravnatelj                                          Ana Domančić Krstulović, Predsjednica

Razglednica

Grad Split - domaćin festivala

 
Domaćin festivala je grad Split, drugi po veličini grad u Hrvatskoj. Gradsko središte čini starovjekovna Dioklecijanova palača iz 4. stoljeća (pod UNESCO-vom zaštitom od 1979. godine), što je jedinstven primjer u svijetu.
Split je važno hrvatsko, mediteransko kulturno središte, po veličini danas i drugi sveučilišni centar u Hrvatskoj, a poslije Zagreba ima i najveći broj diplomatskih, konzularnih, odnosno predstavništava međunarodnih organizacija u Hrvatskoj.

Više