Domaćin festivala - grad Split

 

Domaćin festivala je grad Split, drugi po veličini grad u Hrvatskoj. Gradsko središte čini starovjekovna Dioklecijanova palača iz 4. stoljeća (pod UNESCO-vom zaštitom od 1979. godine), što je jedinstven primjer u svijetu.
Službena povijest Splita ide daleko natrag i seže 1700 godina u prošlost, u vrijeme vladavine rimskog cara Dioklecijana. No, i prije toga je područje Splita bilo nastanjeno kolonistima grčke kolonije po imenu Aspalathos, što je grčki naziv za brnistru (Spartia juncea), grmoliku biljku jarko-žutog cvijeta koja i danas raste na južnim padinama park–šume Marjan.

Split je važno hrvatsko, mediteransko kulturno središte, po veličini danas i drugi sveučilišni centar u Hrvatskoj, a poslije Zagreba ima i najveći broj diplomatskih, konzularnih, odnosno predstavništava međunarodnih organizacija u Hrvatskoj.


Kao grad na moru, Split je jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Zbog povoljnog zemljopisnog položaja Split ima tipičnu sredozemnu klimu s dugim, vrućim i suhim ljetima, te kratkim, kišovitim i blagim zimama.
Danas je Split izvanredno povezan s ostalim dijelovima Hrvatske i Europom. Dnevne trajektne linije spajaju Split i Anconu, a redovni i čarterski letovi dostupni su u Zračnoj luci Split.

 

Razglednica